HOMEBREVING
HOMEBREWING - moje hobby.
Před třemi lety jsem na internetu shlédl několik videí o domácím vaření piva - jednalo se vesměs o zahraniční weby.Byla to hlavně zvědavost,která mě přivedla k tomu vyzkoušet to "taky".Hlavně to , jak takové pivo může chutnat,jaké budou náklady,jaké jsou možnosti,atd.Protože jsem hledal jak (a jestli vůbec někdo) vaří pivo doma i u nás,zjistil jsem mimo jiné i takové věci,jako že "podle zákona smím uvařit doma max. 200 litrů piva za rok a tuto činnost musí nahlásit na celní úřad" a pod.
Takže jsem v první řadě provedl ohlášení na celním úřadě a splnil tak povinnost podle zákona.Všechna moje uvařená piva,byla a budou konzumovaná u nás doma,max. bylo pár kusů rozdáno přátelům.
Jako první jsem vyzkoušel pivo z koncentrátu - to mě ale nijak nenadchlo.Ze surovin je to úplně něco jiného.První moje doma uvařené pivo vzniklo samozřejmě v kuchyni (obrázky jsou ve fotogalerii).Výsledek byl velmi překvapivý,přesto,že to nebylo 100% ono.Nicméně nastaly první problémy:
1- uvaření jedné várky piva zabere takřka celý den,takže kuchyň byla v sobotu pro jiné účely mimo provoz
2- i když digestoř běží na plný výkon,vše je cítit
3-když už máte uvařeno,zaberete lednici na kvašení (30L kýbl tam je cca 7-10 dní)
4-na umytí všech věcí zaberete i koupelnu
5-celkově se byt promění v pivovar a všude je něco co souvisí s pivem
Přesto,že mám tolerantí manželku,upustil jsem od tohoto způsobu vaření dříve než vznikl vážnější konflikt.Začal jsem zkoušet piva typu ALE,která jsou na výrobu poměrně jednoduchá a dají se dělat v termoboxu (čerpáno z návodů a videíí na www).Výsledek opět překvapivý.Vařím na zahradě,nebo v dílně a doma je klid (foto též v galerii).Současně pracuji (již více jak rok) na daleko lepším zařízení-pivovárek který řídí program.Varná nádoba je z KEGu,je ohřívaná vodní lázní (aby se to nepřipalovalo),součástí je protiproudý chladič atd...... Jedná se o mikropivovar PREJZOVAR
Na tomto místě chci poděkovat daleko zkušenějším homebrewářům - Františku Machačovi a Petru Klímovi , kteří byli ochotni a poradili mi vždy když jsem měl s něčím problém (ať již se to týkalo samotného rozvaděče,relé karty,nebo rozběhnutí programu).Další informace a rady jsem čerpal na fóru www.varimpivo.kvalitne.cz - tímto zdravím všechny,kdo toto fórum navštěvují a vytvářejí tak jakousi pomyslnou knihu návodů a rad,kde se dá čerpat.Díky.
Tento pivovárek mám již z 99% hotov,chybí jen dodělat míchadlo a začít používat.(obrázky opět ve fotogalerii).Jelikož stoupá i požadavek na počet lednic,uvažuji o vybudování sklípku.
Čepování piva provádím z domácího výčepu - baru,který jsme vyrobili s mým synem Petrem (Většinu věcí kutíme spolu).- viz. fotogalerie.
Chmel - zakoupil jsem 8 rostlin odrůdy SLÁDEK v Chmelařství v Žatci a pěstuji si jej na zahradě.Roční sklizeň představuje 1,5 až 2 kg chmele,což mi bohatě stačí na celý rok.
Jinak mám takovou představu,že českých homebrewářů by mělo být daleko víc.Jsme přece pivařská velmoc.Vzhledem k tomu jak se vyvíjí situace na našem pivním trhu a zahraniční pivovary zkupují ty naše - začíná vznikat "europivo",které začíná chutnat všechno stejně,ať je z jakéhokoliv pivovaru.Myslím,že tak jako se na Moravě vyrábí víno a slivovice skoro v každém domě,u nás by se mělo takto vařit pivo.Měla by to být tradice,na kterou bychom měli být hrdí,protože jak to znáte z reklamy: V ČECHÁCH JE PIVO DOMA
Tak dej bůh štěstí.