Anglický Stouth

 

Autor: Fredy  

Celkové množství piva 20 l

Základní sladina: 11,8%

Hořkost:  22 EBU

Barva:  144 EBC

Procento alkoholu: 4,9%

Poznámka: vzhledem k poměrně velkému množství sladu, cukru a současně barvícího sladu, je zřejmé, že mladina bude velmi hustá a sladká.  Je tedy předpoklad, že bude hůře a hlavně podstatně déle kvasit a i zrání piva bude delší. 

Seznam ingrediencí pro výrobu piva

Množství a druhy sladu:

Plzeňský slad 3050 gramů

Mnichovský slad 300 gramů

Barvící slad 340 gramů

Cukr 250 gramů 

Kvasinky: použít kvasinky určené pro svrchně kvašená piva, doporučuji kvasinky pro anglická piva

Množství chmele: chmel  37 gramů – pozor dva různé typy

14 litrů vody na vystírku

16 litrů vody pro dolití 

Druh kvašení: svrchní

Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní, jednostupňovým infuzním rmutováním.

Vystírka do 42°C teplé vody po dobu 15 minut

Pomalu ohřejeme na 66°C (ohřev provádět co nejpomaleji a za velmi intenzivního míchání, aby nedošlo k připálení sladu)

a zařadíme prodlevu 90 min., zde je nutno neustále přitápět na tuto uvedenou teplotu …

Odrmutování provedeme při teplotě 76°C

Chmelovar

Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (12 gr. dávky – hořký chmel 7,7% alfa kyseliny),

druhá část (25 gr. dávky – aromatický chmel 5,3% alfa kyseliny) 10 min. před koncem várky. V polovině chmelovaru nutno přidat cukr 

Hlavní kvašení a ležení

Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 – 20°C přibližně týden, spíše je nutno se připravit na delší dobu, protože mladina má vysoký obsah cukru.

Doba zrání 5 – 6 týdnů, ale i podstatně více podle sladkosti, při teplotě okolo 2°C.

 

 

 

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.