Francouzský ležák
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 12,2 %
Hořkost: EBU – 32 - hořké
Barva: EBC – 4
Procento alkoholu: 5,1%
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad – 3800 gramů
Kukuřičné vločky – 650 gramů
Množství chmele: chmel 68 gramů aromatický, 5,5% alfa kyselin
14 litrů vody na vystírku
18 litrů vody pro dolití
Druh kvašení: svrchní
Pivo je vyrobeno 2 stuňovým infuzním rmutováním.
Postup vaření
Vystírací vodu ohřejeme (13 litrů) na 40°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem a počkáme asi 20 minut.
Dále pomalu ohřejeme na teplotu 50°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto odpočívatat po dobu 30 minut.
Pomalu ohřejeme na 66°C a zařadíme prodlevu 70 min. Ohřev provádíme pomalu s rychlostí 1°C/1 min.
Odrmutujeme ve scezovací nádobě při teplotě 76°C.
Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 60°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.
Chmelovar – provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem
Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel v jedné dávka 10 min. od začátku várky …
Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina
schladí na zákvasnou teplotu, t.j. 16°C. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.
Hlavní kvašení a ležení
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 16 – 18°C přibližně 5 dní . Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET …
Sekundární kvašení a zrání - Doba zrání při 4 – 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 4°C a při této teplotě
vydrží již pivo dostatečně dlouho.