Plzeňské

 

Celkové množství piva 20 l

Základní sladina: 14 % - BE 22

Procento alkoholu: 6 - 7%

Seznam ingrediencí pro výrobu piva

Plzeňský slad - 4,5 kg

Množství chmele: chmel 20 gramů 8,5% alfa kyselin (sladovnický severní), 20 gramů Spalter Select

16 litrů vody na vystírku

8 litrů vody pro dolití

Druh kvašení: spodní

Pivo je vyrobeno infuzním rmutováním.

Postup vaření

Vystírací vodu ohřejeme (16 litrů) na 57°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem. Konečná teplota by měla činit 54 - 55°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto vystírat po dobu 20 minut.

Pomalu ohřejeme na 63 - 64°C a zařadíme prodlevu 45 min. Ohřev provádíme pomalu, doba ohřevu by měla činit asi 10 minut a na této teplotě neustále držet.

Opět zatopíme a pomalu ohříváme až na teplotu 73°C a zařadíme prodlevu 30 min. Na konci provedeme zkoušku zcukernění jodovou zkouškou.

Potom opět přitopíme až na teplotu 76°C, stále mícháme a odrmutujeme ve scezovací nádobě po dobu 10 minut.

Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 60°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.

Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem

Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek, na začátku 20 gramů sladovnického severního a 10 minut před koncem 20 gramů Spalter Select. (Česky bychom asi řekli na začátku hořký a na konci aromatický - dalo by se možná říci Premiant a potom Žatecký červeňák).

Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu, t.j. 10°C. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.

Hlavní kvašení a ležení

Hlavní kvašení probíhá při teplotě 10°C přibližně týden, podle tmavě hnědé deky, by mělo být pivo již vykvašeno (platí přibližně pro pivo 12°). Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...

Sekundární kvašení - pro lepší sekundární kvašení je možno přidat cca lžičku hroznového cukru na 1 litr piva. Je nutno sledovat tlaky a případně je nutno tlak snižovat odfouknutím. Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 2°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho.

 

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.