Senátorské pivo

Celkové množství piva 20 l

Základní sladina: 14 %

Hořkost: EBU - neuvedeno

Barva: EBC - neuvedeno

Procento alkoholu: do 6%

Seznam ingrediencí pro výrobu piva

Množství a druhy sladu:

Pšeničný slad - 2,5 kg - 4 EBC

Vídeňský slad - 2,5 kg - 15 EBC

Celkem tedy 5 kg hrubě šrotovaného sladu

Množství chmele: chmel 27 gramů 4,9% alfa kyselin - typ Kallertauer Spalter Select

18 litrů vody na vystírku

4 litrů vody pro dolití

Druh kvašení: svrchní

Pivo je vyrobeno infuzním rmutováním.

Postup vaření

Vystírací vodu ohřejeme (18 litrů) na 60°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem. Konečná teplota by měla činit 54 - 55°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto vystírat po dobu 20 minut.

Pomalu ohřejeme na 63°C a zařadíme prodlevu 45 min. Ohřev provádíme pomalu, doba ohřevu by měla činit asi 10 minut a na této teplotě neustále držet.

Opět zatopíme a pomalu ohříváme až na teplotu 73°C a zařadíme prodlevu 45 min. Na konci provedeme zkoušku zcukernění jodovou zkouškou.

Potom opět přitopíme až na teplotu 76°C, stále mícháme a odrmutujeme ve scezovací nádobě po dobu 15 minut.

Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 60°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.

Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem

Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel v jedné dávce na začátku varu.

Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu, t.j. 10°C. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.

Hlavní kvašení a ležení

Hlavní kvašení probíhá při teplotě 16 - 18°C přibližně 10 dní, podle tmavě hnědé deky, by mělo být pivo již vykvašeno (platí přibližně pro pivo 12°). Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...

Sekundární kvašení - pro lepší sekundární kvašení je možno přidat cca lžičku hroznového cukru na 1 litr piva. Je nutno sledovat tlaky a případně je nutno tlak snižovat odfouknutím. Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 4°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho.

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.