Vánoční pivo
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 12,5%
Hořkost: EBU - 24
Barva: EBC - 50
Procento alkoholu: 5,1%
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Mnichovský slad - 4000 gramů
Barvící slad - 20 gramů
Med - 500 gramů
tyčinka skořice
3 hřebíčky
Množství chmele: chmel 25 gramů Premiant, 15 gramů Žatecký poloranný červeňák
voda na vystírku
voda pro dolití do celkového množství sladiny cca 24 litrů, z toho tak asi 2 litry na odpaření při chmelovaru
Druh kvašení: svrchní
Kvasnice - Svrchní
Pivo je vyrobeno třístupňovým infuzním rmutováním.
Postup vaření
Vystírací teplota je klasicky na 38°C. Prodleva 15 až 20 min.
První teplota - ohřát na 50°C a ponechat prodlevu 25 min.
Druhá teplota - zvýšit na 62°C a ponechat prodlevu 35 min.
Třetí teplota - zvýšit na 72°C a ponechat prodlevu 40 min.
Zahřát na teplotu 76°C a provést scezování
Chmelovar - celková doba 90 min. Na začátku chmelovaru rovněž přidáme všechen med a řádně rozpustíme. Během chmelovaru sbíráme případnou pěnu, která zniká z medu.
Na začátku rovněž dáme 25 gr. Premiantu, 10 min. před koncem červeňák
Po ochlazení na zákvasnou teplotu naočkujeme kvasnice a poté již vše pujde klasicky.