Vánoční pivo

Celkové množství piva 20 l

Základní sladina: 12,5%

Hořkost: EBU - 24

Barva: EBC - 50

Procento alkoholu: 5,1%

Seznam ingrediencí pro výrobu piva

Množství a druhy sladu:

Mnichovský slad - 4000 gramů

Barvící slad - 20 gramů

Med - 500 gramů

tyčinka skořice

3 hřebíčky

Množství chmele: chmel 25 gramů Premiant, 15 gramů Žatecký poloranný červeňák

voda na vystírku

voda pro dolití do celkového množství sladiny cca 24 litrů, z toho tak asi 2 litry na odpaření při chmelovaru

Druh kvašení: svrchní

Kvasnice - Svrchní

Pivo je vyrobeno třístupňovým infuzním rmutováním.

Postup vaření

Vystírací teplota je klasicky na 38°C. Prodleva 15 až 20 min.

První teplota - ohřát na 50°C a ponechat prodlevu 25 min.

Druhá teplota - zvýšit na 62°C a ponechat prodlevu 35 min.

Třetí teplota - zvýšit na 72°C a ponechat prodlevu 40 min.

Zahřát na teplotu 76°C a provést scezování

Chmelovar - celková doba 90 min. Na začátku chmelovaru rovněž přidáme všechen med a řádně rozpustíme. Během chmelovaru sbíráme případnou pěnu, která zniká z medu.

Na začátku rovněž dáme 25 gr. Premiantu, 10 min. před koncem červeňák

Po ochlazení na zákvasnou teplotu naočkujeme kvasnice a poté již vše pujde klasicky. 

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.