Noposled přidaný recept: Anglický Stouth
Autor: Fredy – bližší neuvedeno
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 11,8%
Hořkost: 22 EBU Barva: 144 EBC Procento alkoholu: 4,9% Poznámka: vzhledem k poměrně velkému množství sladu, cukru a současně barvícího sladu, je zřejmé, že mladina bude velmi hustá a sladká. Je tedy předpoklad, že bude hůře a hlavně podstatně déle kvasit a i zrání piva bude delší. Seznam ingrediencí pro výrobu piva Množství a druhy sladu: Plzeňský slad 3050 gramů Mnichovský slad 300 gramů Barvící slad 340 gramů Cukr 250 gramů Kvasinky: použít kvasinky určené pro svrchně kvašená piva, doporučuji kvasinky pro anglická piva Množství chmele: chmel 37 gramů – pozor dva různé typy 14 litrů vody na vystírku 16 litrů vody pro dolití Druh kvašení: svrchní Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní, jednostupňovým infuzním rmutováním. Vystírka do 42°C teplé vody po dobu 15 minut Pomalu ohřejeme na 66°C (ohřev provádět co nejpomaleji a za velmi intenzivního míchání, aby nedošlo k připálení sladu) a zařadíme prodlevu 90 min., zde je nutno neustále přitápět na tuto uvedenou teplotu … Odrmutování provedeme při teplotě 76°C Chmelovar Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (12 gr. dávky – hořký chmel 7,7% alfa kyseliny), druhá část (25 gr. dávky – aromatický chmel 5,3% alfa kyseliny) 10 min. před koncem várky. V polovině chmelovaru nutno přidat cukr Hlavní kvašení a ležení Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 – 20°C přibližně týden, spíše je nutno se připravit na delší dobu, protože mladina má vysoký obsah cukru. Doba zrání 5 – 6 týdnů, ale i podstatně více podle sladkosti, při teplotě okolo 2°C.