Jednoduchý ALE

Jednoduchý "Ale - autor Ing.Šuráň"

Seznam ingrediencí pro výrobu piva

Množství piva 20 litrů

vystírací voda

Slad celkové množství 4,5 kg

Granul.chmel 25 gramů

Sušené svrchní kvasnice - např. Nottingham Ale

Vystírku provedeme do maximální teploty 68°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Vytvoří se řídká kaše, nechat 60 min. odpočívat, jen občasně zamíchat.

Pomalu ohřejeme na 75°C za stálého míchání a necháme 30 min. odpočívat..

Chmelovar

Chmelovar provádíme 75 min. Autor zde přidává chmel ve čtyřech dávkách. Na začátku při scezování 1/3 chmele. Druhou dávku 1/3 po zavaření a třetí dávku 1/6 chmele 10 min. před koncem. Poslední dávku 1/6 do ležáckého tanku při sudování.

Hlavní kvašení

Ochlazenou mladinu opatrně, aby se nerozvířily kaly, převedeme do kvasné nádoby a zakvasíme pivovarskými kvasnicemi při teplotě 15°C.. Kvašení provádíme do max. teploty 20°C, při maximální době 5 dnů. Nutno sledovat.

Ležení 14 dní.

 

 

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.