Jednoduchý ALE
Jednoduchý "Ale - autor Ing.Šuráň"
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství piva 20 litrů
vystírací voda
Slad celkové množství 4,5 kg
Granul.chmel 25 gramů
Sušené svrchní kvasnice - např. Nottingham Ale
Vystírku provedeme do maximální teploty 68°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Vytvoří se řídká kaše, nechat 60 min. odpočívat, jen občasně zamíchat.
Pomalu ohřejeme na 75°C za stálého míchání a necháme 30 min. odpočívat..
Chmelovar
Chmelovar provádíme 75 min. Autor zde přidává chmel ve čtyřech dávkách. Na začátku při scezování 1/3 chmele. Druhou dávku 1/3 po zavaření a třetí dávku 1/6 chmele 10 min. před koncem. Poslední dávku 1/6 do ležáckého tanku při sudování.
Hlavní kvašení
Ochlazenou mladinu opatrně, aby se nerozvířily kaly, převedeme do kvasné nádoby a zakvasíme pivovarskými kvasnicemi při teplotě 15°C.. Kvašení provádíme do max. teploty 20°C, při maximální době 5 dnů. Nutno sledovat.
Ležení 14 dní.