Barley Wine
Celkové množství piva 22 l
Základní sladina: neuvedeno
Hořkost: EBU - neuvedeno
Barva: EBC - neuvedeno
Procento alkoholu: neuvedeno
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 10 kg
Karamelový slad - 1,2 kg
Množství chmele: chmel 60 gramů Premiant, 30 gramů Sládek
voda na vystírku
voda pro dolití do celkového množství sladiny cca 24 litrů, z toho tak asi 2 litry na odpaření při chmelovaru
Druh kvašení: svrchní
Kvasnice - Sabrew S-33
Pivo je vyrobeno infuzním rmutováním.
OG: 1.106 (EPM 25°)
FG: 1.030
Postup vaření
Bližší postup pro vaření není popsán, takže předpoládám vystírací teplotu klasicky na 38°C. Prodleva zřejmě standartní asi 15 min.
Dále je autorem popsáno toto:
První teplota - ohřát na 65°C a ponechat prodlevu 45 min.
Druhá teplota - zvýšit na 70°C a ponechat prodlevu 45 min.
Zahřát na teplotu 76°C a provést scezování
Vzhledem na obrovské množství sladu, které je prakticky dvojnásobné až trojnásobné proti běžnému průměru, je nutno počítat s tím, že se bude poměrně hůře scezovat. Výsledná sladina tedy asi poměrně hustá.
Chmelovar - celková doba 90 min.
Na začátku dáme 50 gr. Premiantu, V polovině dáme 10 gr. Premiantu a 20 gr. Sládek a 15 min před koncem zbylých 10 gr. Sládek
Po ochlazení na zákvasnou teplotu naočkujeme kvasnice a poté již vše pujde klasicky.
Originál popis je uveden na www.varimpivo.kvalitne.cz