Březňák 1

 

Březňák - autor neuveden

Celkové množství piva 20 l

Základní sladina: 14 %

Hořkost: EBU - neuvedeno

Barva: EBC - neuvedeno

Množství a druhy sladu:

Plzeňský slad - 1 kg

Vídeňský slad - 1,5 kg

Mnichovský slad - 1,5 kg

Caramalz světlý - 0,5 kg

Celkem tedy 4,5 kg hrubě šrotovaného sladu

Množství chmele: chmel 15 gramů 9% alfa kyselin (sladovnický severní) a 10 gramů Select 4,9% alfa kyselin

14 litrů vody na vystírku

8 litrů vody pro dolití

Druh kvašení: spodní

Pivo je vyrobeno infuzním rmutováním.

Postup vaření

Vystírací vodu ohřejeme (14 litrů) na 57°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem. Konečná teplota by měla činit 54 - 55°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto vystírat po dobu 20 minut.

Pomalu ohřejeme na 63 - 64°C a zařadíme prodlevu 45 min. Ohřev provádíme pomalu, doba ohřevu by měla činit asi 10 minut a na této teplotě neustále držet.Opět zatopíme a pomalu ohříváme až na teplotu 73°C a zařadíme prodlevu 45 min. Na konci provedeme zkoušku zcukernění jodovou zkouškou.Potom opět přitopíme až na teplotu 76°C, stále mícháme a odrmutujeme ve scezovací nádobě po dobu 10 minut. Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 60°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.

Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem

Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (15 gr. dávky), druhá část (10 gr. dávky) 10 minut před koncem varu.Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu, t.j. 10°C. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.

Hlavní kvašení a ležení

Hlavní kvašení probíhá při teplotě 10°C přibližně týden, podle tmavě hnědé deky, by mělo být pivo již vykvašeno (platí přibližně pro pivo 12°). Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...

Sekundární kvašení - pro lepší sekundární kvašení je možno přidat cca lžičku hroznového cukru na 1 litr piva. Je nutno sledovat tlaky a případně je nutno tlak snižovat odfouknutím. Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 8 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 2°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho.

 

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.