Březňák 2
Zde uvedené pivo se umístilo na 2.místě v kategorii spodně kvašených piv (březňáků) v roce 2000 v Německu ...
Celkové množství piva 40 litrů
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Plzeňský slad 4 kg
Mnichovský slad 6 kg
chmel (10%) 50 gramů
chmel aromatický (4%) 50 gramů
0,25 litrů spodních kvasnic
Vystírka
Do vhodné nádoby si připravíme 35 litrů vody a ohřejeme na 37°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Zařadíme prodlevu 10 min.
Pomalu ohřejeme na 52°C a zařadíme prodlevu 30 min.
Pomalu ohřejeme na 66°C a zařadíme prodlevu 60 min.
Scezování
Dílo převedeme na scezovací nádobu, ponecháme stát až se směs usadí a samovolně rozvrství. Poté provedeme scezování sladiny.
Chmelovar
Chmelovar je svaření sladiny s chmelem - doba chmelovaru celkem 100 min. Na začátku 50 gramů (10%), v polovině 25 gramů aromatického chmele a 10 min před koncem dalších 25 g chmele. Po ukončení chmelovaru celý objem co nejrychleji ochladíme na 10°C a zakvasíme .
Hlavní kvašení a ležení
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 10°C přibližně 10 dní.Po vykvašení nutno stočit do KEG a pod a necháme ještě 3 týdny při 8°C vyzrávat.