Březňák 3
Celkové množství piva 20 litrů
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Plzeňský slad 4,1 kg
Karamelový slad 200 gramů
Chmel (4% alfa kyselin) 90 gramů
spodní kvasnice
14 l vody na vystírání
16 l vody na dolití
Zde je dle mého názoru malý objem vody, protože je nutno počítat s odparem při vaření, ale recept překládám přímo ze stránek autora
Vystírka při 35°C 15 min.
Pomalu ohřejeme na 55°C a zařadíme prodlevu 15 min.
Pomalu ohřejeme na 64°C a zařadíme prodlevu 30 min.
Pomalu ohřejeme na 72°C a zařadíme prodlevu 20 min.
Pomalu ohřejeme na 78°C a zařadíme prodlevu 20 min.
Chmelovar
Chmelovar je svaření sladiny s chmelem - doba chmelovaru celkem 90 min. Na začátku 30 gramů, v polovině 30 gramů chmele a 10 min před koncem dalších 30 g chmele. Po ukončení chmelovaru celý objem co nejrychleji ochladíme na 10°C a zakvasíme .
Obsah základní mladiny asi 12%.
Hlavní kvašení a ležení
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 10°C přibližně 10 dní. Doba zrání nejméně 5 týdnů.
Většinou jsou tzv."březnová piva" dělána svrchním kvašením a infuzně, viz. německé stránky, ale vůbec nic nebrání provádět klasické rmutování a spodní kvašení.