Březňák 3

Celkové množství piva 20 litrů

Seznam ingrediencí pro výrobu piva

Plzeňský slad 4,1 kg

Karamelový slad 200 gramů

Chmel (4% alfa kyselin) 90 gramů

spodní kvasnice

14 l vody na vystírání

16 l vody na dolití

Zde je dle mého názoru malý objem vody, protože je nutno počítat s odparem při vaření, ale recept překládám přímo ze stránek autora

Vystírka při 35°C 15 min.

Pomalu ohřejeme na 55°C a zařadíme prodlevu 15 min.

Pomalu ohřejeme na 64°C a zařadíme prodlevu 30 min.

Pomalu ohřejeme na 72°C a zařadíme prodlevu 20 min.

Pomalu ohřejeme na 78°C a zařadíme prodlevu 20 min.

Chmelovar

Chmelovar je svaření sladiny s chmelem - doba chmelovaru celkem 90 min. Na začátku 30 gramů, v polovině 30 gramů chmele a 10 min před koncem dalších 30 g chmele. Po ukončení chmelovaru celý objem co nejrychleji ochladíme na 10°C a zakvasíme .

Obsah základní mladiny asi 12%.

Hlavní kvašení a ležení

Hlavní kvašení probíhá při teplotě 10°C přibližně 10 dní. Doba zrání nejméně 5 týdnů.

Většinou jsou tzv."březnová piva" dělána svrchním kvašením a infuzně, viz. německé stránky, ale vůbec nic nebrání provádět klasické rmutování a spodní kvašení.

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.