Tmavé plné pivo
Autor neuveden – přeloženo z německých stránek
Svrchně kvašené
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 11 – 12 %
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Ječný slad světlý 1000 gramů
Ječný slad tmavý 3000 gramů
Pšeničný slad světlý 500 gramů
Karamelový slad 200 – 300 gramů
Množství chmele: aromatický chmel 90 gramů 3% alfa kyselin
14 – 16 litrů vody na vystírku
16 litrů vody pro dolití
Druh kvašení: svrchní
Pivo je vyrobeno infuzním rmutováním.
Vystírka na 50°C a zařadíme prodlevu 20 min.
Ohřev na 47 – 55°C° a zařadíme prodlevu 20 min.
Ohřev na 65°C a prodleva 45 min.
Ohřev na 72°C a prodleva 40 min.
Odrmutování provedeme při teplotě 72°C
Chmelovar
Chmelovar vaříme 90 min. Chmel se dávkuje ve dvou dávkách.
60 gramů na začátku a zbytek 15 min. před koncem varu.
Hlavní kvašení a ležení
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 – 20°C přibližně týden. Doba zrání 4 – 8 týdnů, při teplotě asi 12°C.