Abigail Adams Amber Ale
Uvedeno na www.svetpiva.cz
Původní stupňovitost: 13,5°Plato (1.055)
Hořkost v jednotkách IBU: 24
Určeno pro 20 litrů piva
Slad:
4 kg slad Pale Ale (např. Weyermann nebo Muntons)
0,2 kg karamelový slad tmavý (např. Weyermnn nebo CaraMunich IIII)
0,425 kg čokoládový slad (např. Sladovna Litovel nebo Muntons)
0,1 kg slad Weyermann nebo Carafa
Chmel:
14 gr. Perle granulát 7,1%, – 75 min.
7 gr. Hallertau granulát 5,4% – 25 min.
28 gr. Liberty granulát 3,8% – 10 min.
28 gr. Liberty granulát 3,8% – po skončení chmelovaru
21 gr. Hallertau granulát po skončení chmelovaru
Kvasnice:
White Labs WLP001, California Ale Yeast
Varný proces:
Vystřete všechny slady při teplotě 67°C a zařaďte odpočinek 50 min. Zahřejte na odrmutovací teplotu 75°C a nechte 10 min odpočinout.
Vyslazujte vodou o teplotě 75°C. Celková doba chmelovaru 90 min, chmele přidávejte dle rozpisu. 15 min před koncem chmelovaru přidejte irský mech pro vyčeření mladiny.
Zchlaďte mladinu na 19°C a zakvašte, nechte kvasit při teplotě 19-20°C. Když je kvašení u konce, zchlaďte mladé pivo na 7°C a nechte dozrát 3 dny.